Den Haag, 29 november 2022  Op 22 november vond de uitreiking van de Overheidsawards plaats in de Koninklijke Schouwburg, omdat de Ridderzaal niet beschikbaar was door een verbouwing. Er waren circa 250 gasten aanwezig bij het evenement. De gastenlijst bestond uit genomineerden, juryleden, bestuursleden van de VOM, partners en belanghebbenden uit het openbaar bestuur. De winnaar van de Overheidsmanager van het Jaar en de winnaar van de Beste Overheidsorganisatie van het Jaar zijn bekend gemaakt. Daarnaast is het thema van de Verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar van bekend gemaakt. De avond werd begeleid door daghost Paul Depla.

 

 

Nanette van Schelven is uitgeroepen tot Overheidsmanager van het Jaar 2022. De jury onder leiding van Jetta Klijnsma (Commissaris van de Koning in Drenthe) heeft voor Nanette van Schelven gekozen als winnaar vanwege haar onvermoeibare enthousiasme om zich in te zetten voor de Douane. Ze is betrokken met haar medewerkers en ze toegankelijk. Ze kent haar medewerkers en haar medewerkers kennen haar. Ze weet heel goed wat er speelt in de organisatie en laat dat leidend zijn voor de focus die ze aanbrengt in haar management. De manier hoe ze onderwerpen zoals integriteit prioriteert is baanbrekend. Verder is ze niet alleen een voorbeeld in Nederland, maar ook op internationaal gebied. Ze heeft de Nederlandse Douane op de kaart gezet en helpt actief mee in het doorontwikkelen van Douane. Door te kijken en te luisteren stelt ze niet alleen zichzelf, maar ook haar managementstijl in dienst van de organisatie.

 

WerkSaam Westfriesland, een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg naar werk helpt, is bekroond tot Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2022. De jury onder leiding van Jan van Zanen (Burgemeester Den Haag) heeft WerkSaam Westfriesland als winnaar gekozen omdat het een creatieve, vernieuwende en transparante organisatie is. WerkSaam streeft naar waardevol werk voor de diversiteit aan cliënten. De vanzelfsprekendheid waarmee de focus ligt op werkgelegenheid, ondanks dat WerkSaam zich ook bezighoudt met uitkeringen, is heel bijzonder. Er is een sterke combinatie van het verzorgen van de uitkeringen en het begeleiden van cliënten naar werk. Zo is bijvoorbeeld de tozo-regeling uitgevoerd. Ook biedt WerkSaam de mogelijkheid door te stromen van cliënt naar medewerker naar coach, waardoor nogmaals het waardevolle werk blijkt. WerkSaam heeft een sterke en zichtbare positie in de regio. Bestuurders willen onderdeel zijn van WerkSaam, en bedrijven en ondernemers zoeken de samenwerking op door de goede beleidsmatige aspecten zoals de sustainable development goals. Bovendien is de rol van de medezeggenschap in deze organisatie groot.

 

Daarnaast gaf Minister Bruins Slot een speech over de belang van de verkiezingen en het trots zijn op de overheid. De verkiezingen zijn belangrijk en de ambtenaar verdient een feestavond. Ze sprak over de hoge verwachtingen van ambtenaren die Nederlanders hebben, vooral in moeilijke tijden. Ze benadrukte dat het enorm van belang is om het harde werk van de ambtenaar te zien en te waarderen op avonden zoals de uitreiking. Met veel dankbaarheid sprak ze deze woorden uit en benadrukte dat alle aanwezigen ontzettend trots mogen zijn op het werk dat ze uitvoeren.

 

Ook vond er een overheidsdialoog plaats. Tijdens dit dialoog is de uitvoering aan het woord gelaten, omdat de laatste tijd het belang van de uitvoering erg naar de voorgrond is gekomen. Tijdens de dialoog gingen Mohamed Hoesein (Hoofd team Corona bij GGD Amsterdam), Mohammed el Arrag (Hoofdinspecteur Politie eenheid Den Haag) en Christiaan Hazelaar (ondernemersadviseur bij de Kamer van Koophandel) met elkaar in gesprek. Ze hadden het onder andere over leerpunten tijdens de corona crisis, het contact met de burger tijdens de corona crisis en hoe dit contact in verhouding staat met het beleid.